BTS Idol klipje elmagyarázva

Sziasztok!

A BTS Idol című klipjét már több, mint 410 millióan tekintették meg és ez a szám folyamatosan növekszik. Rengeteg találgatások járják az internetet a klip jelentésével kapcsolatban, mert nagyon sok minden történik benne egyszerre. Érthető, hogy a képernyőnk előtt ülve csak kapkodjuk a fejünket, hogy "most mi van?".

Most, hogy a Love Yourself (szeresd magad) korszak lezárult, arra gondoltam, levezetem nektek, mi minden történik a klipben. Azon a tényen kívül, hogy én magam is army vagyok, és tudom egyes dolgok mögött a jelentést, nem vihetem el az összes kredited, hiszen sok videót is segítségül hívtam. Van, amiben egy koreai srác magyarázza el a dolgokat. Egyértelmű, hogy én a koreai történelmi háttérrel és tradíciókkal nem annyira vagyok tisztában, mint ő koreaiként, ezért a lehető legteljesebb kép érdekében az ő információit is fogom használni! Nagyon sok kutatómunkát végeztem ezzel a klippel kapcsolatban, hogy valóban egy információkkal gazdag posztot rittyentsek nektek össze. Tudom, hogy elsőre nagyon sok információ lesz, de szerettem volna minden egyes apró részletet megemlíteni.

Először is javaslom, hogy nézd meg a klipet, ha még nem láttad, ez mindenképp fontos, hogy lásd, miről is beszélek. Katt ide!

Ha mindenki látta a videót, akkor kezdjünk is bele. Tele raktam nektek linkekkel, hogy teljesen egyértelmű legyen, amiről beszélek.

 idolnyito.png

Idol nyitó jelenete

 

1. A cím: IDOL

Kezdjük a címmel. Ha valaki nem ismeri a BTS történetét, első ránézésre a cím nem igazán kelti fel az ember figyelmét. Egy szó, a lényeg, hogy minél egyszerűbb legyen megjegyezni és kész. Viszont emögött sokkal több van. Még a fiúk debütálásának idején rengetegen támadták őket a személyiségük miatt. Az idolokat nem tekintették igazi zenészeknek, az emberek csak bábokat láttak bennük, akiket mindenben irányítanak. Sokan ezért támadták őket, hogy hogyan lehet az idolokat és a hip-hopot egy napon emlegetni. Most, évekkel később viszont a tény, hogy ennek a dalnak ezt a címet adták a lehető legnagyobb bizonyíték arra, hogy eljutottak egy olyan szintre, ahol már nem foglalkoznak az utálkozókkal, és teljesen elfogadták önmaguk. Teljesen átfordították az "Idol" label-höz fűzött negatív jelentést pozitívvá. Egyik jelentése lehet a konfetti szórásnak, amit a klipben látunk, hogy BTS azt mondja "Igen, ez mind a Ti utálkozásaitok, amiket kaptunk tőletek, de mi így szeretjük és fogadjuk el magunkat. Ideje ezt megünnepelni". És az ágyúból kilőtt "utálatok" konfettikké válnak, azt szimbolizálva, hogy már nem tudják ezek a szavak bántani őket.

 

2. Az épületek

Ehhez az üzenethez kapcsolódva, ha nagyon szemfülesek vagyunk, észrevehetjük, hogy a Love Yourself era kezdetén a DNA című daluk klipjében egy félkész épületet láthatunk, mely arra utalhat, hogy még keresik önmagukat, nem teljesen fogadták még el azt a személyt, akik ők. A Fake Love (Hamis Szeretet) című dalukban láthatunk egy hasonló épületet, de minden rozsdás és kopott, hiszen a szeretet önmaguk felé még nem igazi. Az Idol klipben viszont már egy teljesen kész épületben láthatjuk táncolni a fiúkat jelezve, hogy most már teljesen elfogadták önmaguk.

 

3. Kjongbokkung

A klip során végig láthatjuk, ahogy egy épületben táncol a BTS. Ez magyar nevén a Kjongbokkung (1:33-nál például láthatjuk). Ezt az épületet egykor előadásokra használták, hogy itt szórakoztassák azokat a fontos külföldi látogatókat, akik a palotába jöttek. Emellett hallhatjuk az "Ursoo" (rendben, aha) szó használatát a szövegben. Ezt a szót Phanszorikban, vagy más néven koreai népi operákban használták. A phanszoriban egy énekes énekelve, narrációval és testbeszéddel ad elő egy történetet, miközben egy dobos kíséri és azt mondogatja "Ursoo" ezzel is biztatva az előadót, hogy folytassa történetét. A Bangtantól a szöveg egészén hallhatjuk ezt a szót, mellyel biztatják egymást, és közben az utálkozók tudtára is adják, hogy ők mennek tovább és csinálják a saját dolgukat. E két dolog - a Kjongbokkung és a szó "Ursoo" is - a szórakoztató előadóművészekhez kapcsolódik, aminek a BTS is vallja magát.

 

160325_gyeonghoeru_art1.jpg

Kjongbokkung Dél-Koreában

 

És akkor itt még nem ért véget az épület szimbolikus jelentősége. Ezen épület építészeti dizájnja reprezentálja a Mennyországot, a Földet, a férfit és az időt. A Love Yourself 'Answer' (Szeresd Magad 'Válasz') albumon található négy daluk, a Euphoria a Mennyországot, a Serendipity a Földet, a Singularity a férfit, az Epiphany pedig az időt képviseli. Zseniális, ha engem kérdeztek.

 

4. RM szövege

Rögtön a klip elején RM ezt mondja " You can call me artist, You can call me idol, Or anything else, Whatever I don't care" vagyis "Nevezhetsz művésznek, nevezhetsz idolnak vagy bárminek, aminek akarsz, nem érdekel." Ezzel egyértelműen kimondja, hogy már nem érdekli, hogy milyen címkéket vagy neveket akasztgatnak rá. Érdekes megfigyelni, hogy a koreográfiában hogyan táncol, amikor ezt mondja. PSY - New Face (Új Arc) című dalából emeltek ki egy mozdulatot, ezzel is azt jelezve, hogy nem érdekli mennyi új arca van. (1:11-től láthatjátok itt) A koreográfiában később a kezeiket ki és be forgatják, ezzel is ugyanezt a jelentést szimbolizálva (1:24-től látható itt).

Továbbmenve RM szövegrészletével, a számomra legérdekesebb dolgot figyelhetjük meg. Amikor azt mondja, hogy "Or anything else, I don't care", ha lehagyjuk a care szót, akkor az "I don't" Idolnak hangzik. És ha így rakjuk egymás után a két mondatrészletet, akkor ezt kapjuk az eredeti szövegben "아님 어떤 다른 뭐라 해도 Idol", ami angolul azt jelenti, hogy "Or anything else, I'll be an idol", tehát "Vagy hívj bárminek is, akkor is Idol leszek". Ezzel azt fejezi ki "Bárhogy is fogsz hívni, nem az Idolnál fogsz kikötni úgyis?". Ezt az effektust "답정너" vagyis "válasz" effektusnak hívják Koreában, ami annyit tesz, hogy már úgyis megvan a fejedben a válasz. Tehát RM két dolgot próbál megfogalmazni ezzel. Az első, hogy már egyáltalán nem érdekli, hogy mit gondolnak róla az emberek, másrészt viszont kritizálja azokat, akik lenézik őt és nevekkel illetik. Szerintem brilliáns ez az egész!

 

5. Tárgyak az asztalon és a repülőgép

A klip elején megfigyelhetjük az asztalon a hajót, a földgömböt, és később a levegőben a repülő is megjelenik. Ezek természetesen a szabadságot szimbolizálják a globális sikerre utalva, amit elértek eddig és a mindennapjaikat jelentik. Figyeljük viszont meg, hogy a klip elején a földgömbön Amerikát láthatjuk, míg a végére ez megváltozik és azt a részt látjuk, ahol Korea található. Ezzel jelzik a fiúk, hogy bármennyire is sikeresek most vagy a jövőben, mindig tudni fogják, hogy honnan jöttek. Erre az üzenetre végig vannak utalások a klipben egyébként, amiket majd a továbbiakban kifejtek. A repülőgép utalhat J-Hope mixtapjén megjelent egyik dalára is, az "Airplane-re" (repülőgép).

 

6. A doboz és az animált karakterek

A klipben van több jelenet, amikor egy dobozban táncolnak a fiúk és mögöttük életrekelnek az animált karaktereik. Az idol világban akarva akaratlanul több személyisége alakul ki egy előadónak. Ezt próbálják meg szimbolizálni ezekben a jelenetekben azzal, hogy az igazi személyiségük nézik a színpadi énjüket táncolni a dobozban. Jungkook és TaeHyung a dalszövegben is megfogalmazza ezt. Jungkook így kezdi "There are tens and hundreds of myself in me" vagyis "Több tíz és száz énem van bennem", majd TaeHyung folytatja "I welcome another me today, after all, all of them is me, I run rather than worry" vagyis "Egy új énemet üdvözlöm ma, végülis az összes én vagyok, inkább futok, mint hogy aggódjak." A srácok egyértelműen kimondják, hogy rengetek személyiségük van, de ezt elfogadják, mert mindegyik ők maguk. Illetve TaeHyung "I run rather than worry" sora koreaiul úgy hangzik, mint egy korábbi daluk a "Go Go", aminek az üzenete "Yolo", vagyis "Csak egyszer élsz".

Az albumhoz koncepció fotók is megjelentek. A Love Yourself albumnak 3 különböző verziója jelent meg. Ezek a "HER" "TEAR" és "ANSWER" vagyis "Ő", "KÖNNY" és "VÁLASZ". Mindegyik albumhoz négy koncepció fotózáson vett részt a BTS és nyilván mindegyiknek más-más témája van. Az első albumhoz a 4 koncepció fotóknak van L, O, V és E verziójuk, ezzel a LOVE szót betűzve. A második album koncepció fotóinak a 4 verziója a Y, O, U és az R, ezzel a YOUR szót kibetűzve, valamint az utolsó albumnak a fotói a SELF szót betűzik, tehát a 4 verzió az S, E, L és az F. Most hogy ezen végigrágtuk magunkat, térjünk vissza a dobozhoz. Ez a szimbólum azért is fontos, mert az Answer album koncepció fotóinak S verziója teljesen erre épül. A képekről egyértelmű üzenetet kapunk. Sokszor az emberek a magánszférájukat sem tisztelve követik őket mindenhová, hogy megérinthessék őket, illetve minden szem rajtuk van és ők vannak a középpontban. Ezzel a fiúk egy dobozban érezhetik magukat, ahonnan nincs menekvés a kíváncsi szemek és kezek elől. Ide is teszek pár képet, nézzétek meg, nektek is egyértelmű lesz.

 

bts-21.jpg

TaeHyung

 

1534245440_559839_1534245546_album_normal.jpg

 Jungkook

 

Még egy pár gondolat erejéig maradjunk a fotóknál. Hihetetlenül érdekes volt nekem megfigyelni, hogy tényleg minden egyes részlet jelent valamit. Nem is gondolnánk, de az IDOL szóhoz menjünk vissza egy kicsit. Ha koreai kiejtéssel ejtjük ki, akkor valahogy így hangzik "ÁJIDOL". Na, most jön az izgi rész. Az "ÁJI" (아이) jelentése gyermek koreaiul. Ennek fényében az F koncept fotók ehhez a témához kapcsolódnak. A "DOL" (돌) jelentése báb, és ehhez kapcsolódnak az E fotók. Ide teszem a fotókat, hogy lásd miről beszélek.

 

rm-suga-j-hope.jpg

"F" koncept fotók

 

bts-love-yourself-answer-concept-photo-e-version-1-min.jpg

"E" koncept fotó

 

Nekem már annyiból, amit eddig leírtam is teljesen világossá vált, hogy miért olyan rendkívüli ez a videóklip, de ha eddig eljutottál, kérlek folytasd tovább, mert vannak itt még érdekes dolgok.

 

7. Még több animált karakter

Maradjunk még egy kicsit az előző pontnál. Néhány táncos jelenetnél az egész képernyőnk tele van BTS tagokkal. Nem véletlenül sokszorosították meg őket. Ezzel a már általunk ezerszer hallott kommentekre utalnak, miszerint "Jaj, de egyformák ezek, hogy tudod megkülönböztetni őket?". Igen, természetesen ők maguk is tudnak ezekről a dolgokról, és ironikusan szerettek volna üzenni ezeknek az embereknek. A sok BTS tagos koncepció amúgy más módon is megjelenik az mv-ben. Az előbb említett animált karakterek megjelennek Jimin-t körbevéve, amikor táncol. Ezzel újfent utalnak az előző problémára, de ekkor már azt is jelzik, annak ellenére, hogy általában csak BTS-ként utalnak rájuk, még így is sikerül egyéniségként kitűnniük, és szeretni önmagukat. A sok arc egyébként jelentheti a 6-os pontban említett több személyiség dolgot is. Nagyon sok minden kapcsolódik mindennel, már én is alig tudom követni. Menjünk is tovább.

 

sokbts.png

"Mind egyformák"

 

8. Szarkazmus

A következő sorokat igazán maguk a koreaiak érthetik meg első hallásra két okból is kifolyólag. Egy, hogy ők folyékonyan beszélik a nyelvet és kettő, hogy ők ismerik a koreai kultúrát. Az Idol egyik szövegrészlete így hangzik: "Bla bla bla, what are you chit-chatting about? Talkin, talkin, talkin, I do what I do, so mind your own business." ami magyarul annyit tesz " Bla bla bla, miről beszélgettek, beszéd, beszéd, beszéd, Azt csinálok, amit csinálok, úgyhogy törődj a magad dolgával.". És most ideje egy kis koreai órának.

A koreai nyelvben, ugyanúgy, mint a magyarban, van magázódás és tegeződés. Amikor a "beszélgetés" és a "törődj a magad dolgával" részt éneklik, a mondatot úgy építik fel, hogy használnak benne magázódást és tegeződést is. Legjobban ezzel a jelentéssel tudnám szemléltetni: "Beszéljen csak tovább szarságokat. Törődjön a saját kibaszott dolgával, légyszi." Elnézést az erős nyelvezetért, de ezt így lehet a legjobban szemlélteni. És amikor mondtam, hogy ezt elsőre csak a koreaiak értik, arra értettem, hogy ezt a két sort, amit ők igazából énekelnek a dalban, a valóságban olyan embereknek szokták mondani, akik nagyon sokat gondolnak magukról, beképzeltek és magas lóról beszélnek. Ezekkel az információkkal a birtokunkban egyértelművé válik, hogy a dalban szarkasztikusan válaszolnak az olyan embereknek, akik így viselkednek velük.

Itt még nincs vége ennek a résznek. A klipben itt láthatunk a háttérben egy holdat benne egy nyulacskával. A nyúl a holdban egy régi koreai mitológia, miszerint a nyúl készíti a gyógyszert a hallhatatlansághoz és a jóléthez. De miért pont ezt a szimbólumot választották? Nos, van egy koreai mondás, miszerint ha sokan szidnak, sokáig fogsz élni. Ezzel tehát azt fejezik ki, hogy nem számít mennyi rosszat beszélnek róluk, ígyis úgyis hosszú és jó életük lesz. Ehhez csak megjegyezném, hogy a "talkin, talkin, talkin" résznél a háttérben a fiúk azt éneklik h "tokki, tokki, tokki", ami koreaiul a nyulat jelenti. Én... én komolyan el vagyok ájulva...

 

9. Cápa és a kis halak

Ez talán a legmagátólértetődőbb szimbólum az egész mv során. A nagy cápa szimbolizálja az utálkozókat, akik folymatosan csak mindenféle rosszat beszélnek róluk, de ők csak táncolnak tovább a dobozban, vagyis teljesen ignorálják ezeket. A kis halacskák pedig nyugodtan úszkálnak a cápa mellett, ami jelentheti azt, hogy az armyk sem foglalkoznak a rosszakarókkal, csak éldegélnek nyugodtan a BTS körül, mint hal a vízben.

 

nevtelen.png

BTS zavartalanul táncol

 

10. Elnyugatiasodtak

Ebben a pontban összeszedek minden olyan utalást, amit azért tettek bele a klipbe, hogy megmutassák, csak azért, mert globális sikerre tettek szert, még nem jelenti azt automatikusan, hogy elnyugatiasodtak.

  1. Hanbok: koreai tradícionális viselet (2:56-nál láthatjuk)
  2. Tigris: A koreai kultúrában a tigris egy védelmező állat, aki távol tartja a gonosz lelkeket
  3. Buchaechum: Koreai tradícionális tánc (2:35-nél látható)
  4. Bukcheong oroszlán tánc: Ezt az ünnepséget teliholdkor tartják meg, hogy elűzzék a rossz szerencsét és a rossz szellemeket (valami hasonló, mint a mi busójárásunk) (3:21-nél láthatjuk)
  5. Sangmo forgó tánc: A koreográfiába tettek ebből a táncból is elemeket (2:38-nál látható)
  6. 덩기덕 쿵더러러: Koreai tradícionális ritmus (Az mv-ben 1:30-nál, 2:46-nál és 3:32-nél hallhatjátok az Ursoo előtt közvetlen)
  7. Szeretet: A szeretet szót láthatjuk megjelenni a klipben kínai karakterként és koreai nyelven is

 

sarang.png

"사랑 " vagyis szeretet

 

11. A nap

A klip elején a napot láthatjuk, ahogy felkel. Az mv során végig meg-megjelenik, a legvégén viszont - habár a naplementét mutatják -, nem megy teljesen le a nap, ami azt jelképezi, hogy bár a Love Yourself korszaknak vége van, még nagyon sok minden áll előttük. Még egy érdekesség ezzel kapcsolatban. Ha a hajót, a földgömböt és a napot összekötjük, a történelemből jeleskedőknek eszükbe juthat egy kifejezés "An Empire on which the sun never set" vagyis "Egy birodalom, ahol a nap sosem megy le." Ezt a kifejezést régen a Spanyolokra vagy a Britekre használták, mivel rendkívül sok gyarmatokkal rendelkeztek. Ha ezt az értelmezést nézzük, és összekapcsoljuk a korábban említett hallhatatlansággal és jóléttel, a nap azt is szimbolizálhatja, hogy a BTS-nek olyan sok országban van a világon rajongója, hogy rájuk is lehetne ezt a kifejezést használni.

A nap egyébként összeköti ezt a klipet a DNA-vel és a Serendipity-vel, melyekben szintén megjelenik.

 

12. Armyk

Azt tudjuk, hogy milyen elkötelezett rajongótábora van a fiúknak, de ilyen globális siker mellett sajnos elkerülhetetlen, hogy olyan rajongók is szeretik őket, akik nem mindig tudják a határokat, és irányítani akarják őket. Erre két példa is megjelenik az Idolban. Az első TaeHyung szemüvegben. Az egyik élő chatelés közben valaki kritizálta a pólóit, amit nemrég vásárolt, hogy nem állnak jól neki. Tae elmesélte, hogy elment egy kávézóba, és valaki azt mondta, hogy nem áll jól neki ez a szemüveg. (29:07-től) Látszott rajta, hogy nem esik jól neki. Hogy kifejezze nem tetszését, a klipben felvette ugyanazt a szemüveget. A másik Namjoon élő chate közben történt. Az egyik Army konkrétan felszólította, hogy ne használjon filtereket. (19:16-tól) Erre csak ennyit mondott "Rendben, nem fogok". Az Idolban válaszként van egy jelenet, amikor váltakoznak az arcán a filterek, miközben azt énekli "I know what I am, I know what I want, I never gonna change, I never gonna trade", ami azt jelenti "Tudom, ki vagyok, Tudom, mit akarok, Sosem fogok megváltozni, Sosem fogok megalkudni". Ez is egy nehézség abban, hogy a srácok igazán önmaguk tudjanak lenni, hiszen néha még azok is megpróbálják őket irányítani, akik a rajongóiknak vallják magukat. Itt azért megjegyezném, hogy nyilván a legtöbb rajongó nem ilyen. A jövőben lesz egy posztom azokról a jó dolgokról, amiket az armyk tettek, hogy kifejezzék a BTS iránti szeretetüket és tiszteletüket. Egy gyors gondolat még. Amikor TaeHyung a sok ember között próbál előrejutni, szintén lehet egy utalás mindazokra, akik nem tisztelik a magánszférájukat. Sajnos legtöbbször ezek az emberek armyk.

 

rmm.png

RM filterrel

 

13. BTS rajzok

A klip egy pontján megjelenik 3 kép, amit maguk a BTS tagok rajzoltak. Érdekes, hogy a képek lámpákkal és karokkal vannak körbevéve keretként, ami még egy utalás arra, hogy mennyien figyelik őket. A keretek színe lila, ami tudjuk, hogy az Armyk színe, tehát egyértelmű, hogy sokszor sajnos a saját rajongóik hozzák őket kényelmetlen helyzetbe, de erről írtam a 12-es pontban. Azt, hogy pontosan mi a jelentése ezeknek a rajzoknak, csakis maguk a tagok tudhatják, de pár ötlet felmerült ezekkel kapcsolatban. Az első képen Jimin rajzolt egy sárkányt. Ez jelentheti azt, hogy a fiúk így látják mindazokat, akik rosszakat mondanak róluk, vagy akár azt is, hogy az utálkozók így látják a BTS-t. Ezt nem tudhatjuk, de egyszer, ha találkozok Jiminnel, mindenképp megkérdezem tőle.

 

jiminrajz.png

Jimin rajza

 

A második rajzot Yoongi készítette. A képen Shooky-t láthatjuk, ahogy összeroppantja a kezeivel az utálókat. Shooky Yoongi BT21 karaktere, minden BTS tagnak van egy kis figurája. Több infóért a BT21-ről katt ide. Láthatjuk a 13 és a 18-as számokat. Ezek a számok lehetnek utalások a Ddeng című dalukra, amiben ezek a számok egy koreai kártyajáték legjobb lapjai, ha ezeket a kártyakombinációkat kapod, automatikusan nyertél. A másik jelentése lehet a számoknak, hogy 2013-ban kezdték a karrierjüket, amikor még senki nem ismerte őket és ennek a biznisznek a legalján voltak, és 2018-ban a klip megjelenésekor már elértek valamit, és egyre feljebb vannak.

 

shooky.png

Yoongi rajza

 

A harmadik kép Jin rajza. Egy nagy bálnát rajzolt, ami koreai nyelven "kore" (고래). Ez referencia lehet az egyik korábbi dalukra, a Whalien 52-re vagy egy teljesen más jelentés értelmében a koreai szlengben is használják ezt a szót. Egyik jelentésében a nagyon gazdag és sikeres embereket szokták így hívni, a másik jelentése értelmében viszont a "pénisz" szót jelenti. Ezt is határozottan meg fogom kérdezni, ha találkozunk.

 

jinrajza.png

Jin rajza

 

14. Apró szimbólumok, jelentések

  1. TaeHyung szivecskés ingje: egy US interjúban (5:10-től) az interjús kritizálta a saját ingjét azzal, hogy nevetségesnek nevezte azt, mire RM azzal válaszolt, hogy "Nem az, ez a szeretet". Úgy gondolták, hogy mivel ez is a szeretetet jelképezi, belekerül a klipbe. Bárkinek is volt az ötlete, szerintem zseniális. Nem csak a nyilvánvaló jelentése miatt fontos ez az ing, de ha belegondolunk, lehet egy üzenet is, hogy fogadjuk el önmagunk mondván, lehet, hogy más nevetségesnek találja ezt az inget, de nekem tetszik, úgyhogy hordani fogom... Engem megvettek
  2. Jin szövege: a dalban Jinnek van egy ilyen sora "I'm in love with myself" vagyis "Szerelmes vagyok magamba". Akik követik a fiúkat, tudhatják, hogy Jin önbizalma hatalmas és szereti mondogatni, hogy ő milyen helyesnek tartja magát és véleménye szerint ő a leghelyesebb a csapatban. Nem kell félreérteni, természetesen több oka is van ennek. Az egyik, hogy a visual pozícióba került a csapatba, a másik pedig, hogy a 2017-es BBMA után a Twitteren a #TheThirdOneFromTheLeft trendelt, mert mindenki azt akarta kideríteni, hogy ki az a helyes srác a BTS-ből. Ezután egy interjúban Jin world wide handsome-nak (világszintű helyes srác?? nem igazán tudom ennél jobban lefordítani...) hívta magát és onnantól kezdve már ezt nem mosta le magáról soha. Így tehát nem csak a klip általános üzenete miatt fontos ez a sor a dalban, hanem azoknak is üzen ironikusan, akik beképzeltnek hívják őt.
  3. Face/Off: J-Hope egyik sorában a Face/Off című 1997-es filmet említi, amelynek története szerint a két főszereplő kicserélik az arcukat. Ezzel is utalva arra az üzenetre, amit RM is említett. Nem érdeklik, hogy milyen néven nevezik őket, vagy mennyi arcuk van.
  4. Ankara anyag: ebből az anyagból készítették a Dél-afrikai uralkodók ruháit
  5. Gwara Gwara tánc: ez a tánc mozdulat egy Dél-afrikai művésztől, DJ Bongz-tól származik eredetileg
  6. Zsiráf: a zsiráf az elérhetetlen dolgok szimbóluma. Amikor nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretnék, a zsiráf emlékeztet arra, hogy emeld fel a fejed, csak előre nézz és ne bonyolódj bele felesleges vitákba. Hosszú nyaka miatt viszont azt is jelentheti ezesetben, hogy mint a zsiráf olyan helyekre is elér, ahová más állat nem, a BTS is olyan sikereket ért el, mint korábban még egyik koreai művész sem.
  7. Felsők: J-Hope egy nagyon élénk személyiség, szeret bolondozni és tele van élettel. Ezt sokan kritizálták és gyerekesnek hívták. Válaszként felvett egy Tapsi Hapsis pulcsit. Ugyanez a helyzet Yoongival is. Sokan kritizálták a fehér bőre miatt, ezért felvett egy Hófehérkés felsőt. Jungkook egy orosz pólót visel, melyre ez van írva "мир". Ennek jelentése világ. BTS ezzel is próbálja hirdetni a nemzetek közötti jó kapcsolatot, a békét. 
  8. Jimin legyezője: általában ezeket a legyezőket a hölgyek szokták használni. Nem tudhatjuk biztosan, de lehet a jelentése, hogy az "úgy néznek ki, mint a lányok" mondattal dobálódzó embereknek üzennek a szöveg kíséretében "I'm so fine wherever I go" vagyis "Jól nézek ki bárhová is megyek" mondván, nem érdekli, hogy lányoknak nevezik őket, mert így is rendben van önmagával.
  9. Lufi ember: J-Hope jelenetében egy lufi ember mellett láthatjuk. Ez újfent csak egy teória, mint Jimin legyezője, de ha megnézzük, hogy mi a célja egy ilyen lufi embernek, akkor észrevehetjük a kapcsolatot közöttük. Általában azért használják ezeket a lufikat, hogy felhívják az emberek figyelmét. Mosolygósak, és már mikor azt hinnénk, hogy teljesen leereszt a földig, egyszer csak újra felkel. Lehet, hogy J-Hope is így érzi magát, hiszen folyamatosan csak jó kedvének kell, hogy legyen a folyamatosan rászegülő szempárok miatt.

 

sugapulcsi.png

 Yoongi Hófehérkés pulcsiban

 

15. Referenciák korábbi klipjeikre

A klip sokszor visszautal korábbi mv-jeikre, ezeket szedtem össze nektek.

  1. A tömeg embereinek - melyben TaeHyung előre sétál - szemeik pirosra vannak festve csak úgy, mint a N.O. klipjükben a tanárnak.
  2. VHS effekt a háttérben referencia a visszajátszásokra, amik a korábbi klipjeikben voltak, mint például a Young Foreverben.
  3. Jin és TaeHyung helyet cserélnek, csak úgy, mint a Euphoria-ban. 
  4. Jimin a klip vége felé eldobja a sapkáját. Utalhat a We Are Bulletproof Pt2 klipjükben a táncra, amikor Jimin szintén eldobta a sapiját.
  5. Ugyanaz az asztal, mint a Blood Sweat & Tears-ben
  6. A Fire klipben is megjelennek a táncosok a végére, csak úgy, mint itt
  7. A klip legvége hasonló a Just One Day klipjük végével, ahogy leülnek a székre
  8. Tae váll mozgása (1:18-nál)  hasonlít RM jelenetére a DNA-ből (2:07-nél)

 

Wow, nem semmi egy klip. Rengeteg dolgot írtam, de még így is maradtak kérdéseim, mint például mit jelent az a jelenet, amikor RM csap egyet a kezével és a tagok elrepülnek mindenfelé a levegőben. Ha valaki rájön, hagyjon egy kommentet légyszíves, mert nagyon kíváncsi vagyok.

A Love Yourself era végére érve azt kell mondjam, lenyűgöző, amit a fiúk és a BigHit csapata csinált e két év alatt. Felépítettek egy teljesen új univerzumot, amit Bangtan Univerzumnak hívnak. A történettől elkezdve a táncokon át a ruházatukig minden kapcsolatban volt mindennel. Tették mindezt úgy, hogy közben fontos társadalmi problémákra hívták fel a figyelmet. Egy teljesen új szintre emelték a történetmesélést, a videóklippek rendezését és adtak az egész k-popnak egy teljesen más nézőpontot. Szerintem kiemelkedő ez a teljesítmény, és mindenképp figyelemre méltó.

Őszinte leszek veletek. Ennek a bejegyzésnek az írása közben nagyon sok új dolgot megtudtam mind a fiúkról, mind a koreai kultúráról. Arra szeretnék mindenkit kérni, hogy mielőtt bármilyen negatív gondolatot is fogalmaz meg a BTS-szel kapcsolatban, gondoljon arra, hogy mennyi munka van amögött, amit csinálnak és képviselnek. Ezen túl pedig, ők is csak pár huszonéves, akik próbálják a helyüket megtalálni az életben. Nem hiszem, hogy bárkinek is joga van őket kritizálni. Tudom, hogy egy ilyen világban élünk, de próbáljunk meg szeretettel fordulni másokhoz, és ahogy a fiúk üzenik, önmagunkhoz is.

Ne felejtsétek most sem: The harder you work, the luckier you get!

Klementina